RGB, PMS, CMYK, hoe zit het nu precies?

Genoeg ideeën voor een mooi ontwerp. Aan de slag! Met Adobe InDesign, Photoshop of misschien wel Illustrator. Vooraf moeten de juiste instellingen worden bepaald, zo ook de juiste kleurinstelling. Maar wat is die juiste kleurinstelling? Moet het in PMS, CMYK of RGB?

PMS drukwerk

PMS staat voor Pantone Matching System. Elke kleur heeft een unieke code, waardoor elke drukker exact dezelfde kleur kan reproduceren (als het materiaal ook hetzelfde is). Vooral in huisstijldrukwerk worden PMS kleuren veel gebruikt: het is immers van belang dat het logo van een bedrijf op alle uitingen hetzelfde is. Alleen bij drukwerk dat in offset gedrukt wordt kunnen PMS kleuren gebruikt worden. Op digitale drukpersen kunnen PMS kleuren heel goed worden benaderd.

Kleurenwaaier met PMS kleuren
Naast een kleurenwaaier voor coated papier is er ook een kleurenwaaier voor uncoated papier. Dit heeft alles te maken met het feit dat dezelfde kleuren op verschillende papiersoorten anders uitkomen. Kies dus de juiste Pantone kleuren voor de juiste papiersoort.
Vuistregel: een ontwerp met 1 of 2 kleuren middels offset drukken? Dan is PMS een goede optie. Meer dan 2 kleuren? Kies dan voor CMYK.

CMYK drukwerk
Als we in full-colour drukken doen we dat met CMYK kleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en blacK. Met deze 4 kleuren kan nagenoeg elke kleur bereikt worden. De drukpers mengt de verschillende inktkleuren, waarbij het percentage van een bepaalde kleur bepaald hoe de uiteindelijke kleur wordt. Zo wordt bijvoorbeeld een groene kleur opgebouwd uit Cyaan en Yellow. En rood wordt opgebouwd uit Magenta en Yellow.

RGB
RGB wordt niet gebruikt bij drukwerk, maar voor uitingen die getoond worden via monitoren zoals het scherm van je iPad of computer.
De afkorting RGB staat voor de primaire kleuren Rood, Groen en Blauw. Zes zogenoemde ‘hexadecimalen’ (cijfers) geven aan om welke kleur het gaat. De eerste 2 cijfers bepalen de rode, de tweede 2 cijfers de groene en de laatste 2 cijfers de blauwe kleur.
Om een bestand dat opgemaakt is in RGB kleuren geschikt te maken voor drukwerk, moet deze eerst omgezet worden naar CMYK. Het beste is om in het originele InDesign, Photoshop of Illustrator bestand het kleurprofiel te veranderen naar CMYK.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer nieuws

Nieuws

Check it out: onze nieuwkomers

We zijn druk geweest om weer nieuwe producten toe te voegen aan ons aanbod. Op deze pagina hebben we er een aantal uitgelicht.

Nieuws

Uw Online Order Portal: velderstock.nl

Wilt u uw voorraad drukwerk op elk gewenst moment kunnen inzien, beheren en afroepen? Velder heeft daarmee al jaren ervaring en kan u ook helpen! Informeer naar de mogelijkheden.

nl_NL